να ακούσετε παντού απανταχού στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ,σε όλους τους μουσικόφιλούς μου ,καλημέρα ,καλημέρα ,καλημέρα κόσμε μου,καλέ μου κόσμε.....
ΚΑΙΡΟΣ
''Αίθριος ο καιρός της Τετάρτης - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
Αναλυτική πρόγνωση''.
Αίθριος θα είναι ο καιρός της Τετάρτης με ασθενείς άνεμους. Τοπικές ομίχλες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
''ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18/11''
1934 : Γεννιέται στη Θάσο ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός
1825 : Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Δίστομο Βοιωτίας (Καραϊσκάκης, Γαρδικιώτης, Γρίβας).
1935 : Mε συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.
1938 : O πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχωρεί για την Άγκυρα, ροκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1995 : Πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. 479 άτομα συλλαμβάνονται.
''Προς το παρόν δεν έχουν γίνει ανάλογες γενετικές μελέτες
Ανακαλύφθηκε γενετική μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να χάνουν τον έλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ''.
Η απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, που χάνουν κάθε αυτοέλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ, μπορεί να έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με φινλανδούς επιστήμονες
Η απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, που χάνουν κάθε αυτοέλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ, μπορεί να έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με φινλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να προδιαθέτει ορισμένους σε τέτοια παρορμητική -και δυνητικά επικίνδυνη για τους ίδιους και τους γύρω τους - αντίδραση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Ρούπε Τίκανεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", μελέτησαν 170 άτομα και διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη αλλοιώνει το γονίδιο HTR2B, το οποίο ρυθμίζει τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, στον εγκέφαλο.
Η μετάλλαξη αυτή επιδρά αρνητικά στη λήψη των αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο, ιδίως σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά όχι μόνο. Οι φορείς της μετάλλαξης (που υπολογίζονται σε 2,2% στον φιλανδικό πληθυσμό) είναι εν γένει πιο επιρρεπείς σε απερισκεψίες, όπως να οδηγούν μεθυσμένοι, να είναι πιο βίαιοι και να μπλέκονται σε καυγάδες με το παραμικρό.
Η ανακάλυψη πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζονται τόσο πολύ, όταν πίνουν, χάνοντας τους φραγμούς τους, ακόμη και με σχετικά μικρές ποσότητες αλκοόλ.
«Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της μετάλλαξης, είναι πιο παρορμητικοί από τη φύση τους, ακόμη και όταν δεν έχουν πιεί, και δυσκολεύονται να αυτοελεγχθούν», δήλωσε ο Τίκανεν.
Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν γίνει ανάλογες γενετικές μελέτες σε άλλες χώρες πέραν της Φινλανδίας, για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό είναι διαδεδομένη διεθνώς η εν λόγω μετάλλαξη. Επιπλέον, η φινλανδική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ανθρώπων.
Χάρη στη νέα ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθούν φάρμακα ή γενετικά τεστ, που να βοηθάνε στον έλεγχο της συμπεριφοράς όσους έχουν την μετάλλαξη στο γονιδίωμά τους.
''Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
Πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα χαρίζουν μακροζωία''.
Μπορεί το μυστικό της μακροζωίας να κρύβεται σε μερικούς κόκκους καφέ; Ναι, απαντούν οι ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ - Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα στοιχεία τριών εν εξελίξει ερευνών, που διεξάγονται τα τελευταία τριάντα χρόνια με την μέθοδο των ερωτηματολογίων, ανά τέσσερα έτη σε 208.000 άτομα
Οι μικροί κόκκοι του καφέ φαίνεται ότι κρύβουν στο εσωτερικό τους μεγάλη δύναμη. Η κατανάλωση τριών με πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ανεξάρτητα, αν πρόκειται για κανονικό καφέ ή ντεκαφεϊνέ, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, αφού συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κάποιος από διαβήτη τύπου 2, νευρολογικές νόσους, όπως είναι το Πάρκινσον, καρδιαγγειακές νόσους, ενώ η κατανάλωση καφέ μειώνει ακόμα και την τάση για αυτοκτονία!
Τα παραπάνω σημαντικά συμπεράσματα για την κατανάλωση του καφέ είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή Ming Ding. Η μελέτη βασίστηκε πάνω σε σχετικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τριάντα χρόνια και στηρίζονται στην μέθοδο διατροφικών ερωτηματολογίων σε 208.000 άτομα, κάθε τέσσερα χρόνια.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ming Ding, δήλωσε: «Οι βιοδραστικές ενώσεις του καφέ μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την συστηματική φλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μερικά από τα ευρήματά μας, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που παράγουν αυτές τις συνέπειες».
Ο ίδιος, σε σχετική επιστημονική μελέτη που είχε εκπονήσει το 2013 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Όμως, η παραπάνω μελέτη έχει και τον αντίλογο... Η Emily Reeve, επικεφαλής νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία, αν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και όχι πόσα φλιτζάνια καφέ πίνετε. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέχρι πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα δεν είναι επιβλαβής για την καρδιά. Απαιτείται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε, πώς ο καφές επηρεάζει το σώμα μας και ποιο είναι το στοιχείο στον καφέ που μειώνει τον κίνδυνο να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα».
Δεν θα μπορούσα φυσικά σήμερα να ''ανεβάσω'στην μουσική στήλη τον έναν και μοναδικό Ζήκο να μας τραγουδάει το ομώνυμο τραγούδι από την πιο γνωστή ,κεφάτη κωμωδία του παλιού κινηματογράφου ''Ο μπακαλόγατός ,της Κακομοίρας ''.Ήθελα σήμερα με κέφι και χαρά ,με χαμόγελα και αισιοδοξία ,με αγάπη και τρέλα ,με όλα τα καλά για όλους ,να σας αποχαιρετήσω ,με το τόσο επίσης επίκαιρο τραγούδι της ημέρας ,κόσμε καλέ μου κόσμε...Καλημέρα σε όλους σε εσάς που εργάζεστε ,σε εσάς που είστε στο σπίτι σας ,σε όλους εσάς που απολαμβάνετε τον καφέ σας σε εσάς που κάνετε την βόλτα σας και χαίρεστε τον ήλιο (από Σαββ/κο χαλάει ,αδράξτε την ευκαιρία) .Εμείς μαζί και πάλι αύριο Πέμπτη με αφιέρωμα για την νηστεία των Χριστουγέννων.Φιλιά στα μούτρα σας...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ !