ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 09/1/21
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

08 Ιανουαρίου 2021
(2 ψήφοι)

Καλημέρα αγαπημένο παρεάκι κι από εμένα...με τη σειρά μου λοιπόν, να ευχηθώ μια καλή χρονιά σε όλους μας με υγεία, τύχη κι ευημερία! Ευχαριστούμε πάρα μα πάρα πολύ όλους τους δωροθέτες που ήταν κοντά μας, αλλά και αυτούς που εξακολουθούν να είναι όπως: ο αγαπητός σε όλους, κύριος Ι.Βαλερής και το καφέ-ζαχαροπλαστείο "Γλυκό μου αλάτι" στην Ασπροβάλτα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 6/1 και θα κρατήσει ένα μήνα μέχρι τις 6/2, οπότε μπορείτε να συμμετέχετε αφήνοντας τα σχόλιά σας κι όχι emoji, έτσι να λέμε ένα "γεια" βρε αδερφέ, δεν είναι κακό! Τα δώρα που διεκδικείτε πολλά και αξίας...Ο αξιότιμος κ.Ι.ΒΑΛΕΡΗΣ σας προσφέρει:

1 ασημένιο 20δραχμο του 1960 ακυκλοφόρητο

1 πλήρες δερμάτινο σετ γραφείου 

1 γυναικείο παντελόνι αυθεντικό της γνωστής εταιρείας Benetton 

3 παιδικά σακίδια πλάτης γεμάτα με τα απαραίτητα...μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής, τετράδια κτλ.

1 5lt έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 5lt ηλιέλαιο 

1 Μπουκάλι Κρασί 

Και ένα χαρτονόμισμα των 5Ο ευρώ και θερμή παράκληση από τον κύριο Βαλερή να καταναλωθεί σε οποιοδήποτε Έλληνα επαγγελματία-καταστηματάρχη του δήμου Βόλβης!

Τα λάδια και το κρασί είναι από το κοινωνικό παντοπωλείο Στίβου του συνδυασμού που ηγείται ο κ.Βαλερής "Τα Πάντα Για την Βόλβη"! Στις 30/12/20 μοιράστηκαν σε 15 οικογένειες βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης! Δέκα λοιπόν υπέροχα δώρα από τον κ.Βαλερή, πρώην ιατρός-ακτινολόγος και νυν υποψήφιος για τον δήμο Βόλβης!

Στην παρέα μας όμως και το καφέ "ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΑΛΑΤΙ" στην Ασπροβάλτα στον πεζόδρομο, που μας προσφέρει 5 πεντανόστιμα κεικ!

Στο "Γλυκό μου αλάτι" απολαμβάνεται (όχι βέβαια τώρα με τις συνθήκες που επικρατούν) τα καφεδάκια σας, τα γλυκάκια σας, κρέπες, τόστ, φρέσκους χυμούς, λουκουμάδες, όλα φτιαγμένα με φρέσκα αγνά υλικά και μεράκι!

Μιας κι έχουμε τον διαγωνισμό μας και δεν θέλω να σας κουράζω με πολλά λόγια, κρατάω τη στήλη: "Κάτι από το παρελθόν"...Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν γνώρισε τον πατέρα του διότι είχε φύγει από το σπίτι κυνηγημένος όντας κομμουνιστής! Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο. Τότε έλαβε γράμμα το οποίο τους ενημέρωνε ότι ζούσε στη Ρουμανία. Τον συνάντησε για πρώτη φορά στα 29 του χρόνια. Μεγάλωσε με τη μάνα του μέσα στη φτώχεια, την πείνα και τις στερήσεις. Στην Columbia του συνέστησαν τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον άνθρωπο που έγινε δεύτερος πατέρας του. Πριν το καταλάβει, ο Ζαμπέτας τον υιοθέτησε καλλιτεχνικά και τον ενέταξε στο σχήμα που εμφανιζόταν στα «Ξημερώματα». Ήταν μόλις 16 ετών, τα βράδια τραγουδούσε και το πρωί πήγαινε σχολείο. Ο συνθέτης τον πήρε υπό την προστασία του και ποτέ δεν τον ενόχλησε η αριστερή πολιτική του δράση.  Άλλωστε και ο Ζαμπέτας είχε περάσει από την ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της κατοχής, χωρίς όμως να συμφωνεί ιδεολογικά με τον κομμουνισμό. Ο μεγάλος δάσκαλος του χάρισε και την πρώτη του επιτυχία, τη “Θεσσαλονίκη”, το 1967. Είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να ηχογραφήσει τραγούδια, αλλά η λογοκρισία τα απέρριψε. Το 1966 τυχαία είχε γνωρίσει τον Θεοδωράκη, ο οποίος εκτίμησε τη χροιά της φωνής και τον χαρακτήρα του. Ένας καλλιτέχνης του Μίκη ασθένησε και κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο ταλαντούχος και καλότυχος Δημήτρης Μητροπάνος, ερμηνεύει κομμάτια από  τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί». Ο ίδιος θυμάται ότι είχε παγώσει και τον έσπρωξε ο Ξυλούρης για να βγει στη σκηνή. Παρόλο που είχε παραδεχθεί ότι δεν του άρεσε καθόλου η διαδικασία της ηχογράφησης και του στούντιο, έκανε πολλούς δίσκους κατά τη διάρκεια της πορείας του. Πρώτος σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν ο δίσκος “Άγιος Φεβρουάριος” σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου. Θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος δίσκος, μαζί με το έργο «Στου Αιώνα την Παράγκα» που έκανε  με τον Θάνο Μικρούτσικο, ήταν οι καλύτερες δισκογραφικές δουλειές του. Ήταν μεγάλος ερμηνευτής και πάντα καλότυχος. Η περίφημη “Ρόζα” ήταν 10 χρόνια στο συρτάρι του Μικρούτσικου μέχρι να τη δώσει στον Μητροπάνο να την τραγουδήσει. Το ίδιο συνέβη και με το “Σε αναζητώ στη Σαλονίκη” του Μάριου Τόκα. Ο Τόκας αρνιόταν πεισματικά επί χρόνια να το δώσει σε κάποιον ερμηνευτή. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι το τραγούδι δεν θα αρέσει στον κόσμο, επειδή  είχε «δύσκολους» στίχους. Η συνεργασία με τον Τόκα, το 1992 τον έστρεψε σε πιο έντεχνους δρόμους. Είκοσι χρόνια μετά, συμμετείχε στο άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος”. Αυτή ήταν και η τελευταία του ηχογράφηση, λίγες μέρες πριν από τον θάνατο του, στις 17 Απριλίου του 2012. Στη 45χρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Όπως είπε ένας φίλος του «ήταν μεγάλος καλλιτέχνης και μέγιστος άνθρωπος»!

Αυτά και από εμένα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και των Σαββατοκύριακών μας, να περνάτε καλά όπου κι αν είστε, ότι κι αν κάνετε!

 

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top