ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (19/5/24)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

19 Μαϊος 2024
(1 Ψήφος)
K2_ITEM_AUTHOR 

Την καλημέρα μου για όλο τον όμορφο κόσμο του volvinews. Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό και δεν θα έλεγα μόνο για τους ποντίους αλλά και τους Μικρασιάτες και τους Αρμένιους γιατί τα ίδια υπέστησαν και οι πρόγονοι αυτών από τον "αγαπητό" μας γείτονα. Ισως γιορτάζονται σε άλλες ημερομηνίες αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, από τον οποίο επηρεάστηκαν οι Τούρκοι- και όχι το αντίθετο όπως κάποιοι φαίνεται να ισχυρίζονται-,είναι ένας πολιτισμός που έχει μακραίωνη ιστορία, αναγνωρίσιμα πολιτιστικά στοιχεία που γεμίζουν με χαρά και περηφάνια, – χαρούμενοι σκοποί, λεβέντικοι χοροί, γευστικά φαγητά και ιστορικές στιγμές γενναιότητας -υπάρχουν και αυτά τα σημεία της ιστορίας που γεμίζουν πόνο τους Πόντιους, και κάνουν τα μάτια των μεγαλύτερων, κυρίως,  να δακρύζουν, ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά.
Κάθε χρόνο, στις 19 Μαϊου, που αποτελεί ημέρα μνήμης, οι Πόντιοι βυθίζονται στο πένθος και την θέση των ζωηρών τραγουδιών που εξυμνούν τα ωραία της ζωής, παίρνουν αργοί σκοποί που εκφράζουν το πένθος και τον θρήνο, αποτελέσματα των απάνθρωπων ενεργειών του κινήματος των Νεότουρκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να σφάξουν και να εκτοπίσουν τους Ελληνικούς Πληθυσμούς του Πόντου. Στη γενοκτονία αυτή, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες των αιώνων οι νεκροί ανήλθαν στους 353.000.Οι περιοχές του Πόντου δέχτηκαν την άτακτη επίθεση των ορδών του Τοπάλ Οσμάν, που βίασαν, έκλεψαν, άρπαξαν και φόνευσαν  αδιακρίτως γένους και ηλικίας. Οι Τούρκοι αποσκοπούσαν  στον αφανισμό των χριστιανικών εθνοτήτων, στον εξαναγκασμό σε εκπατρισμό ή εκτουρκισμό των ξένων εθνοτήτων. Οι τρόποι εξόντωσης και τα βασανιστήρια ξεπερνούσαν πολλές φορές και την ανθρώπινη φαντασία.


Επίλογο της τραγικής ποντιακής Γενοκτονίας αποτελεί ο βίαιος ξεριζωμός από την πατρώα γη. Με την συνθήκη της Λωζάνης ήρθαν στην Ελλάδα και οι τελευταίοι επιζώντες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 500.000 πρόσφυγες άφησαν τις πατρίδες τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τις δουλειές τους, τις εκκλησίες και όλα τους τα υπάρχοντα  και ήρθαν στην Ελλάδα. Έπειτα , εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Β. Ελλάδα. Αυτό σήμανε μια νέα αρχή για τον Ποντιακό Ελληνισμό που ήταν δύσκολη μα ταυτόχρονα δημιουργική.
Το πιο θετικό και συγκινητικό από όλα είναι ότι οι Πρόσφυγες κατάφεραν να ενταχθούν στην Ελλάδα, κρατώντας όμως την μοναδικότητα του πολιτισμού που είχαν ήδη δημιουργήσει και συνέχισαν να δημιουργούν και στον νέο γεωγραφικό χώρο που εντάχθηκαν.

 Ο πολιτισμός αυτός δεν γίνεται να χαθεί. Δεν είναι δυνατό ένας πολιτισμός που υπέφερε και άντεξε τόσα να χαθεί. Γι” αυτό φροντίζουνε οι ποντιακές οικογένειες-δεν το κάνουν σκόπιμα βέβαια-είναι μια φυσική διαδικασία. Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις μικρά ποντιόπουλα να παίζουν λύρα, νταούλι ,τουλούμι και να το νιώθουν στα βάθη της ψυχής τους! Είναι θαυμάσιο να βλέπεις μικρούς και μεγάλους να χορεύουν με τις ποντιακές στολές, τις νοικοκυρές να μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά και να ακούς, ακόμα και νέους, να μιλούν την ποντιακή διάλεκτο και να υπερασπίζονται την ιστορία τους. Ακόμη και σήμερα γράφονται βιβλία, γυρίζονται ταινίες και ντοκιμαντέρ, γράφονται νέα τραγούδια

 Σήμερα ο Πόντος, δηλαδή η περιοχή γύρω από την θάλασσα του Εύξεινου Πόντου, είναι γεμάτος ερείπια εκκλησιών, µοναστηριών, ανακτόρων, παλατιών, κατοικιών, κυβερνείων, εκπαιδευτηρίων, χωριών, πόλεων και κάστρων που αποτελούν δημιουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η παράδοση λοιπόν συνεχίζεται γιατί: “Η Ρωμανίαν κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

Όμως εδώ θα βάλω μια τελεία και θα συνεχίσω ανεβάζοντας  το τραγούδι της ημέρας που δε θα είναι ακριβως ΜΟΝΟ τραγούδι θα ειναι ενα βίντεο που φυσικά θα είναι ταιριαστό με την σημερινή επέτειο . Θα αναφέρω επίσης τον διαγωνισμό μας ο οποίος συνεχίζει να είναι σε ισχύ  και είναι προσφορά από το το ινστιτούτο ομορφιάς προσώπου και σώματος ''AvantGarde Beauty'' στην Ασπροβάλτα έναντι της Εθνικής τράπεζας. Πρόκειται για μια συνεδρία το γνωστό  ''Cryolift'' για το πρόσωπο για  πολύ άμεσα αποτελέσματα ακόμη και με μια φορά που θα το δοκιμάσετε . Ξέρεται νομίζω άλλωστε είναι πολύ απλο θελουμε like  στην ανάρτηση αυτή στο facebook και ένα σχόλιο σας για να μπείτε στην κλήρωση.

 

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top