Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμυρή τάρτα λαχανικών με μπέικον και τυριά
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

31 Ιανουαρίου 2018
(0 ψήφοι)

Καιρός για συνταγούλα φίλοι μου....Mια εύκολη κλασική τάρτα, είναι εξαιρετική και με αλμυρή, αλλά και με γλυκιά γέμιση!

Υλικά Συνταγής

1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά

1 μικρή μελιτζάνα

1 κολοκύθι

1 πράσο

2 κρεμμύδια

2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

1/4 φλ. ελαιόλαδο

4 φέτες μπέικον

5-6 ντοματίνια

1 φλ. ανθότυρο σε τρίμματα

1 φλ. φέτα σε τρίμματα

λίγο φρέσκο θυμάρι

λίγη ρίγανη

2 αυγά

1 φλ. κρέμα γάλακτος

αλάτι

πιπέρι

 

Για τη ζύμη

100 γραμ. βούτυρο γάλακτος

1 κ.σ. σπορέλαιο

3 κ.σ. νερό (σύνολο τα υγρά νερό και λάδι 35 γρ.)

1/2 κ.σ. ζάχαρη

2-3 πρέζες αλάτι

170 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το λάδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε πυρίμαχο μπολ. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε για 15′ μέχρι να αρχίσει να ροδίσει το βούτυρο και στις άκρες να ξεκινήσει ο βρασμός. Με προσοχή, το βγάζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σπάτουλα ή σύρμα ώστε να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα και να ξεκολήσει από τα τοιχώματα του μπολ.

Τη βάζουμε σε ταρτιέρα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρή και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Βάζουμε μεμβράνη ψησίματος ή αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με βαρίδια (όσπρια ρύζι κλπ). Ψήνουμε για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρούμε τα βαρίδια.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε σε καρέ όλα τα λαχανικά και τα κρεμμύδια σαν φέτες λεπτές. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας το μπέικον για 4′-5′ να μαραθούν ελαφρά και να ροδίσει το μπέικον.
Γεμίζουμε την τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά, το μπέικον, τα τυριά, τα βότανα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, να τη βλέπουμε.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και το αλατοπίπερο με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε σιγά σιγά για να μη βγει το υγρό έξω από τη ζύμη (μετά θα ξεκολλάει δύσκολα). Τα λαχανικά πρέπει να μισοφαίνονται, μην καλυφθούν τελείως από τα αβγά.

Πασπαλίζουμε λίγα βότανα στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε 10′ να σταθεί στον πάγκο και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

 

 

Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ρούλα Παναγιωτίδου

Τελευταία άρθρα από τον/την Ρούλα Παναγιωτίδου