×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 45

ΞΕΠΕΤΑΞΕ... ΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ. ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

03 Απριλίου 2013
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Ξεπέταξε.. τη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα του κόσμου της αγοράς ο  Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης

xatzidakis1
Επιεικώς απαξιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη...

Ένα πέρασμα έκανε χθες από τη συνδιάσκεψη επιχειρηματιών. Ο υπουργός δεν είχε χρόνο για να ακούσει τα προβλήματά τους. Το πρόγραμμά του προφανώς ήταν πολύ σφιχτό. Έτσι αποχώρησε πριν μιλήσουν και του θέσουν ερωτήματα όσοι έμποροι ήθελαν και φυσικά έγινε αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών των επαγγελματιών. " Εγώ ήρθα εδώ να πω δυο λόγια. Τη συνδιάσκεψη δεν την κάνατε... για μένα" ήταν τα λόγια του υπουργού!

Αντιμέτωπος με αγανακτισμένους εμπόρους, επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες βρέθηκε χτες ο υπερυπουργός, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη συνάντηση των βορειοελλαδιτών εμπόρων που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων του νομού.

Εστιάτορες, καπνοπώλες, έμποροι από τον κλάδο του αυτοκινήτου και άλλοι επαγγελματίες αντέδρασαν έντονα στις υποσχέσεις που άκουσαν για μια ακόμη φορά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, για διαρθρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία αλλά και για τα μεγάλα έργα που αφορούν τους αυτοκινητοδρόμους και τις συνεχείς επεκτάσεις του μετρό της… Αθήνας!!!

Η δραματική κατάσταση την οποία βιώνει η αγορά από τη μια και η προσπάθεια –από την άλλη- του κ. Χατζηδάκη να προβάλει το έργο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, προκάλεσαν τη μήνιν των παρευρισκόμενων οι οποίοι επιχείρησαν να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους, αλλά και των εκπροσώπων των φορέων που κλήθηκαν στο βήμα...

Ομιλία Χατζηδάκη

Το... αισιόδοξό του μήνυμα αλλά και την πίστη του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης. Υποστήριξε πως «μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν πουθενά. Σε καμία από τις χώρες του νότου, τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «βήμα – βήμα προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Η εικόνα συνεχίζει να είναι άσχημη. Αλλά ήταν αβέβαιη 8-9 μήνες πριν».

Αναφερόμενος στους άξονες των δράσεων του υπουργείου «για τον δρόμο προς την ανάτπυξη» ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στη ρευστότητα, στις παρεμβάσεις για την ομαλότητα της αγοράς κα στα δημόσια έργα. Αναφορικά, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς όπως είπε «οι τράπεζες μετά το κούρεμα ήταν βρύσες χωρίς νερό».

Σημείωσε ότι ήδη ξεκίνησε η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και ότι υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα και δράσεις μαζί με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, μίλησε για θετικά δείγματα από την δράση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και για νέες θέσεις εργασίας που θα απαλύνουν το πρόβλημα και θα συμβολίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τα μεγάλα δημόσια έργα στο σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο.

«Την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε. Να σφίξουμε τα δόντια και να κάνουμε το τελευταίο μίλι» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης

Αντιδράσεις από επαγγελματίες

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι της αγοράς παρουσίασαν στον υπουργό την δραματική εικόνα της πόλης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως το ύψος του ΦΠΑ στην εστίαση, τα λουκέτα στην αγορά και το παρεμπόριο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στον υπουργό ότι δεν έγινε τίποτα στο θέμα του παρεμπορίου ενώ για το Μετρό τόνισε ότι «στην Αθήνα θα το πάνε μέχρι την Πελοπόννησο ενώ εδώ θα πεθάνουμε και δεν θα το δούμε».

Όσον αφορά το ζήτημα του ΕΣΠΑ έθεσε το ζήτημα ότι ακόμα ο υφυπουργός δεν έχει λάβει αρμοδιότητες. Ο κ. Ζορπίδης χαρακτήρισε «παραμύθι» το ΕΤΕΑΜ. «Αν πάρει κάποιος το επόμενο εξάμηνο ποσό κίνησης, ας έρθει να με φτύσει» σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Παπαργύρης υποστήριξε ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του ΕΣΠΑ κατηγορώντας τις τράπεζες και το σύστημα που υπάρχει, υποστήριξε ότι οι φόροι δημιουργούν τη μη ανταγωνιστικότητα και όχι το μισθολογικό κόστος ενώ μίλησε για καταστροφή του κλάδου από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Υποστήριξε πως αν δεν μπει νόμος 15% των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να επιστρέψουν στην αγορά δεν θα υπάρξει ρευστότητα, ενώ μιλώντας για τους 500.000 αυτοαπασχολούμενους που δεν καταβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση τόνισε πως ο κλάδος αυτός «καταρρέει».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μανδρίνους μίλησε για τις επιστροφές ΦΠΑ που καθυστερούν με το ίδιο το κράτος να δυσκολεύει τους επιχειρηματίες, για το χαράτσι και τη η νέα φορολογία στα ακίνητα σημειώνοντας πως είναι «μέτρα που καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα», έκανε λόγο για «ελεύθερη πτώση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ζήτησε από τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την Θεσσαλονίκη που καταρρέει.

Για λουκέτα, ανεργία, αύξηση φορολογίας, οφειλές, τραπεζικό δανεισμό, ζοφερή κατάσταση μίλησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Αν δεν ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη οι επιχειρήσεις θα βουλιάζουν όλο και περισσότερο στο τέλμα» σημείωσε μεταξύ άλλων

πηγές: agelioforos & RThess

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top